Kulu’dan İsveç’e göçü 50. Yıldönümü Kulu’da kutlandı

Kuludan İsve’çe göçün 50.yıldönümü olması dolayısıyla Kulu Belediye Başkanlığı ve İsveç Büyükelçiliği tarafından resim sergisi ve resepsiyon düzenlendi.

Program öncesi İsveç Büyükelçisi  Larşh Wahlund ve beraberindeki heyet  Kulu Fahri Konsolosluğu bürosu ziyaret edilerek burada bir süre sohbet edilerek İsveç’te yaşayan Kululuların vize ve bu gibi işlemlerindeki sorun ve problemler hakkında konuşuldu.

Beleidye Hizmet Binası 1 katında düzenlenen resepsiyon ve resim sergisinde ilk konuşmayı İsveç Kulu Fahri Konsolosu  Erdal Akdeve’nin konuşmasıyla başladı  Akdeve , konuşmasında; “ İsveç’in nüfusunun  9 milyon olduğuna ve bu nüfusun  yüzde yirmisinin İsveçli olmadığına  dikkat çekerek Avrupa ülkeleri arasında yabancılarıyla en iyi geçinen ülkenin İsveç olduğunu söyledi,

Akdeve; Vatandaşlık hakkını n diğer Avrupa  ülkelerine göre en kolay elde edildiği ülkelerden biri olan İsveç’tir”

Akdeve’nin ardından konuşmacı olarak Kulu Belediye Başkanı Dr.Ahmet Yıldız selamlama yaparak Büyükelçinin sahsında İsveç devletine Kulululara vede Türkiye’den gidenlere sağladıkları  imkanlardan dolayı  teşekkür ediyorum dedi.Yıldız konuşmasına şöyle devam etti :hakikaten orada biz kendimizi yabancı hissetmiyoruz ama illaki kimliğimizi korumak adına yapılması gereken işler var bunların konuşarak çözülmesini talep ediyoruz bunların hemen acılıyetle halledilmez ama seminerler le sempozyumlarla hatta üniversite bazında konuşulup tartışılması gerektiğini ve çözüme ulaşılması gerektiğini söyledi.Bununla ilgili iki üniversiteyle  doktora  çalışmalarının olduğunu bildirdi katılımlarından dolayı herkese teşekkür etti.

Kulu Kaymakamı Hüseyin avcı ise ziyaretlerinden dolayı büyükelçiye teşekkür etti bende Kululuyum biz Kululular olarak İsveç  için önemliyiz dedi İsveç de 100 bin Türkiyeli varsa bunun 50 bini Kululuysa İsveç hükümetinin ve Kululuların ehemmiyetinin ayrı olduğunu düşünüyorum dedi.

İsveç Büyükelçisi Larşh Wahlund konuşmasında ; Birkaç gün önce Ankara’da terör saldırısı nedeniyle büyük üzüntü duyuyoruz ve bu korkunç olayı kınıyoruz olayda hayatını kaybeden kurbanların ailelerine başsağlığı diliyoruz.Sizler Kululular olarak İsveç’e en erken göç eden gruplardan birisisiniz genel olarak İsveç’e göçün başarılı olduğunu söyleyebiliriz İsveç’de su an yüzeli bin göçmenin olduğunu ve bunların çoğunluğunun Kululu olduğunu söyledi biz dışarıda da doğmuş olsa da herkese İsveç’li gözüyle bakıyoruz, tabloya oranlara baktığımızda önümüzdeki 4 yıl sonunda İsveç’in yüzde 10’luk nüfusu Sürüyeli olacak dedi.

Daha sonra Büyükelçi Wahlunt Belediye Başkanı Ahmet Yıldız'ı makamında ziyaret etti. Başkan Yıldız, Büyükelçiye göç anısına yazılan kitap ve kahve takımı hediye etti. Büyükelçi Wahlunt ise Başkan Ahmet Yıldız'a hediye paketi verdi. Kulu'daki Düden Gölü'nde yaşayan flamingoları ve Düden Gölü'nü yakından görmek istemesi üzerine gölde incelemeler yapan Büyükelçiye göl ve yaşayan göçmen kuşlar hakkında bilgi verildi.

Düzenlenen sergi ve resepsiyona İsveç Büyükelçisi Lars Wahlund, Kulu Kaymakamı Hüseyin Avcı,Kulu Belediye Başkanı Dr. Ahmet Yıldız Garnizon Komutanı Mikail Arıkan,İsveç Kulu Fahri Konsolosu Doç.Dr.Edal Akdeve, Yurtdışı Akraba ve Topluluklar temsilcisi,  davetliler  ve  vatandaşlar katıldı.