İsveç’e Göçün 50. Yılı

Kulu'dan İsveç'e göçün 50. yıl dönümü olması dolayısıyla Kulu Belediye Başkanlığı ve Türkiye'nin İsveç Büyükelçiliği eşgüdümünde, İsveç Diyanet Vakfı, İsveç İsveç Federasyonu katkılarıyla “Kulu Tarihi ve Göç” başlıklı bir panel düzenlendi.

İsveç'in başkenti Stockholm'de düzenlenen sempozyumda, Türkiye'nin Stockholm Büyükelçisi Kaya Türkmen, Kulu Kaymakamı Hüseyin Avcı , Kulu Belediye Başkanı Dr. Ahmet Yıldız,  İsveç'in Kulu Fahri Konsolosu Doç. Dr. Erdal Akdeve ,Türkiye'nin Stockholm Din Hizmetleri Müşaviri Fatih Mehmet Karaca, Türkiye'nin Danimarka Din Hizmetleri Müşaviri Prof.Dr. Bülent Baloğlu, İsveç İslam Federasyon Başkanı Tahir Akan, Konya Selçuk Üniversitesi'nden Prof. Dr. Bülent Arı, Prof. Dr. Kadir Canatan, Doç. Dr. Ertan Özensel, Prof. Dr. Mustafa Demirci, Kulu Vakfı Başkanı Haydar Akan, birer konuşma yaptı.

Program, saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı ile açıldı. Programın sunuculuğunu yapan Fittja Camii Diyanet Görevlisi Cihat Kulla, İsveç'e ilk gelen ve vefat eden gurbetçiler için Kuran Kerim okudu.

Açılış konuşmasını yapan İsveç İslam Federasyon Başkanı Tahir Akan, sözü Kulu Belediye Başkanı Ahmet Yıldız'a bıraktı. Yıldız ,göçün, sosyal, ekonomik ve kültürel yönler getirmesi üzerine, bir fikir elde edinebilmek için toplantının diğer ayağını İsveç’te yapmaya karar verdiklerini belirten Yıldız, "Ülkemize kültür seyahatleri yapmak ve eğer imkan bulursak İsveç Türk Üniversitesi kurmak istiyoruz" dedi.

İki bölüm halinde yapılan sempozyumda Kulu’dan 50 bin olmak üzere toplam 200 bine yakın Türk vatandaşının yaşadığı İsveç’te,gelişen iletişim teknolojisinin sunduğu olanaklarla giderek daha da küçülen, belirgin farklardan çok ortak yönlere atıfta bulunulan çok kültürlü bir yaşam modeline geçilmesi. Çok yönlü ilişkiler ağı içinde bulunulan İsveç’te din, dil, ırk, sosyo-ekonomik yaşam düzeyi ve kültür farklılıkları bulunan insanların birbirini anlamasına ve birlikte etkili bir şekilde çalışmasına ilişkin sorunların giderilmesi. Bu sorunların azaltılması, özel bir çaba gösterilmesini ve bazı yeni becerilerin geliştirmesi ve özellikle anadilde eğitimin önemi vurgulandı.